Składniki :
- około 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- mąka pszenna- kilka łyżek
- jajko (można bez)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i partiami wrzucamy do blendera kielichowego, blendujemy pulsacyjnie a potem przelewamy do dużej miski. Podobnie rozdrabniamy cebulę i dodajemy ją do ziemniaków. Zostawiamy tak przygotowaną masę w spokoju a potem odlewamy wodę ze skrobią. Operację powtarzamy kilkukrotnie- masa powinna być jak najsuchsza. Ja odlewam płyn do miski- na dnie osadza się skrobia, którą dodaję na końcu do masy.
- gdy już otrzymamy w miarę suchą masę ziemniaczaną doprawiam ją solą i pieprzem (wbijamy jajo-jeśli używamy), gdy jest zbyt rzadka dodaję kilka łyżek mąki, ale bez przesady- placki będą za bardzo mączyste, warto solidnie odsączyć ziemniaki, niż dodawać większą ilość mąki.
- ciasto smażymy partiami na oleju, formując średniej wielkości placki.
- podajemy jak lubimy, ja ze śmietaną i cukrem- każda metoda dobra :)
Smacznego!
Drukuj to!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń