wtorek, 28 listopada 2017

Klasyczna szarlotka

Klasyk, do którego zawsze wracam. Ma wszystko co lubię: chrupiące cienkie ciasto i duuużo nadzienia z kwaśnej szarej renety. Od kilku tygodni niepodzielnie w niedzielę jest szarlotka, w różnych wariacjach, ale zawsze chętnie wracam do tej klastycznej wersji z uprażonymi jabłkami :)



Składniki (forma 23 cm średnicy):
* ciasto:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 170 g masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki lodowatej wody
* nadzienie:
- 1 1/2 kg jabłek, najlepiej antonówki lub szarej renety
- cynamon wg upodobań
- ew. cukier do smaku

Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto oprócz wody umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach do postaci kruszonki a potem zlepiamy w ciasto. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodajemy łyżkę, dwie lodowatej wody. Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3. Większą częścią wylepiamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pozostałe ciasto owijamy folią spożywczą i również wkładamy do lodówki.
- jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki albo ścieramy na tarce. Podlewamy odorobiną wody i przesmażamy w rondlu o szerokim dniu aż powstaną prażone jabłka. Gotowe doprawiamy do smaku (cukrem jeśli chcecie) i cynamonem, odstawiamy.
- schłodzoną formę z ciastem podpiekamy w 190 stopniach przez około 15 minut, potem wykładamy nadzienie, a na wierzchu układamy rozwałkowane cienko pozostałe ciasto i docinamy do wielkości formy. Jeśli zostaną Wam skrawki ciasta możecie dodatkowo udekorować ciasto.
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut- lub dłużej- do zrumienienia. Ostudzone ciasto warto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


          alt="Jabłka jako inspiracja w kuchni">


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...