czwartek, 20 lipca 2017

Kotlety z bobu

Lubcie bób? Ja bardzo. Ma taki piękny kolor, super smakuje, szkoda że trzeba go obrać z łupiny, ale to nic, warto chwilę na to poświęcić :) Tym razem propozycja na "kotlety" z bobu i młodych ziemniaków. Przepis za Lawendowy Dom, kilka składników, dla urozmaicenia smaku trochę posiekanej dymki. Super smakują, chociaż trzeba poświęcić czas na ugotowanie bobu i ziemniaków, ich obranie i zmiksowanie to warto. W sezonie na bób warto przygotować :)




Składniki (na około 8 kotlecików)
- 300 g bobu (może być mrożony)
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- dymka (szczupiorek, cebulki też warto wykorzystać)
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
- bób i ziemniaki trzeba ugotować i obrać, czosnek posiekać. Następnie przekładamy wszystko do miski i za pomocą widelca lub blendera rozdgniatamy warzywa żeby powstała z grubsza jednolita masa- najlepiej zrobić to widelcem bo gdy zaczniemy blendować ziemniaki zamienią się w klej ;) Do tak przygotowanej bazy, dodajemy dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej
- kotlety smażymy jak tradycyjne mielone albo można je upiec.
- podajemy z ulubioną surówką, a można zjeść je bułce jak burgera :) Interpretacja dowolna :)


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...