Składniki (na około 8 kotlecików)
- 300 g bobu (może być mrożony)
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- dymka (szczupiorek, cebulki też warto wykorzystać)
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
- bób i ziemniaki trzeba ugotować i obrać, czosnek posiekać. Następnie przekładamy wszystko do miski i za pomocą widelca lub blendera rozdgniatamy warzywa żeby powstała z grubsza jednolita masa- najlepiej zrobić to widelcem bo gdy zaczniemy blendować ziemniaki zamienią się w klej ;) Do tak przygotowanej bazy, dodajemy dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej
- kotlety smażymy jak tradycyjne mielone albo można je upiec.
- podajemy z ulubioną surówką, a można zjeść je bułce jak burgera :) Interpretacja dowolna :)
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz