piątek, 23 stycznia 2015

Ciasto z bananami, wiórkami kokosowymi i melasą

Ciemne, wilgotne ciasto bananowe. Smakuje prawie jak chlebek bananowy, ale ma fajną strukturę dzięki wiórkom kokosowym. Głębi smaku nadaje melasa- jeśli jej nie macie wystarczy użyć zamiast białego cukru ciemny muscovado. Ciasto banalnie proste w przygotowaniu. Składniki mieszamy łyżką. Zainspirował mnie przepis stąd.


Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżeczki melasy lub 3/4 szklanki dark muscovado
- 2 duże jaja
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 dużego kubka (185g) jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 tabliczki posiekanej mlecznej czekolady


Wykonanie:
- suche składniki, łączymy w misce- łącznie z czekoladą i wiórkami kokosowymi
- jaja, olej, rozgniecione banany, jogurt umieszczamy w drugiej i mieszamy
- na koniec łączymy zawartość obu miseczek, mieszamy chwilę łyżką, tylko do połączenia składników- ciasto może mieć grudki, ważne żeby nie mieszać zbyt długo
- ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Powinno się ładniej zrumienić, będzie też wilgotne więc nie warto czekać aż przejdzie "test suchego patyczka" bo wyschnie na wiór ;) Smacznego!

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto bananowe, pewnie i to mi zasmakuje, aż kiedy spróbuje wykonać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...