Składniki (metlowa patelnia lub naczynie żaroodporne 20-23 cm średnicy):
- 5 dużych jaj
- 2 łyżki serka w typie mascarpone, albo 1/3 szklanki mleka
- 2 garści pomidorów koktajlowych
- 1/2 kiełbaski w typie chorizo (może oczywiście być każda wasza ulubiona, albo chudy boczek)
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 łyżka kaparów
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, odrobina masła do wysmarowania formy/patelni
wykonanie:
- kiełbasę, papryczkę i pieczarki kroimy w plasterki
- szczypiorek siekamy, pomidory przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę
- w miseczce mieszamy rózgą jaja z mlekiem lub serkiem, doprawaiamy do smaku solą (nie za dużo bo feta jest słona) i pieprzem, dorzucamy posiekany szczypiorek
- kiełbasę podsmażamy aż będzie chrupiąca i rumiana a następnie na tej samej patelni partiami na dużym ogniu pieczarki (też mają się zrumienić, a że mają dużo wody, potrzebna jest wysoka temperatura żeby się ładnie zrumieniy)
- patelnię lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wsypujemy podsmażoną kiełbaskę, dorzucamy pomidory, ser feta i resztę składników z wyjątkiem grzybów. Wszystko zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy zrumienione plastry pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20-30 minut. Frittata jest dobra kiedy środek się zetnie a wierzch i boki ładnie zrumienią. W razie potrzeby dopiekamy dłużej, a żeby frittata się nie spiekła za mocno przykrywamy naczynie folią aluminiową. Smaczna podana Drukuj to!
bardzo smaczna propozycja:) poproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuń