piątek, 3 marca 2017

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Jeśli lubicie indyka, macie trochę czasu polecam Wam roladki z piersi, nadziewane fetą, suszonymi podmidorami i szpinakiem. Są banalne w przygotowaniu, jednak trochę zajmują czsau- najdłużej chyba rozbijanie mięsa i zwijanie- ja nie mam wprawy i nie jestem fanką takich pracochłonnych zabiegów i zeszła mi na to prawie godzina na kilogramowy kawałek mięsa. Ale myślę że uwiniecie się dużo szybciej niż ja :) Składniki pewnie macie w lodówce, albo zamrażalce. Zatem do dzieła.


składniki (z 1 kg wyszły mi 3 duże i 1 mała roladka)
- 1 kg piersi z indyka
- słoik z suszonymi pomidorami
- szpianak- albo duże opakowanie świeżego albo 350-400 g mrożonego
- 1/2 kostki sera feta pokrojony w kostkę
- sól, pieprz, olej z suszonych pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- dodatki: ulubiona kasza (u mnie bulgur), gotowane warzywa lub surówka do podania

Wykonanie:
- na oleju podsmażamy przez kilka minut posiekany czosnek, dorzucamy szpinak i przesmażamy razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- pierś z indyka dzielimy na porcje, rozbijamy, każdy kawałek solimy, pieprzem, wykładamy wzdłuż dłuższego brzegu szpinak, dodajemy fetę i kilka pomidorów. Zwijamy mięso w roladkę. spinamy lub związujemy sznurkiem, odkładamy do naczynia żaroodpornego. Sporządzamy tyle roladek na ile kawałków podzieliliśmy mięso. Gdy już mamy gotowe wszystkie polewamy kilkoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów.
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Żeby mięso nie wyschło możecie je pod koniec przykryć folią aluminiową.
- serwujemy z ulubionymi dodatkami- u mnie kasza bulgur, dorzućie jakieś warzywa, ja jadłam z brokułami. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...