wtorek, 14 lutego 2017

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony- popularna domowa buraczkowa :D Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób że w głębokim talerzu była zupa a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się bedzie nabierało trochę ziemniaków a następnie dobierało zupy. Techniki były różne ;)


Składniki:
- mięso na wywar: może być mięso z kurczaka a możecie też dać zrobić wywar na żeberkach
- 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, zielona część pora, pół cebuli
- przyprawy:sól, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu
- buraki (na 5 litrowy garnek dałam około 1 kg)- obrane i pokrojone w słupki, mogą być też starte- szybciej się ugotują
- do podania: gotowane ziemiaki okraszone podsmażoną cebulką
- natka pietruszki
- sok z cytryny


Wykonanie:
- z mięsa, warzyw, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu,łyżki soli,  przygotowujemy wywar, gotując wszystko przez około 1,30 godziny na małym ogniu pod przykryciem
- w międzyczasie obieramy buraki, kroimy w słupki lub trzemy na tarce- jak wolicie
- z wywaru wyjmujemy mięso, pora a marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki ( chyba że dodaliśmy już takie na początku przygotowania wywaru). Do zupy dodajemy buraki, wciskamy sok z połowy cytryny (żeby zupa nie straciła koloru) i gotujemy aż buraki zmiękną. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem cytryny. Przed podaniem posypujemy natką.
- u mnie w domu podaje się barszcz z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną na złoto cebulką. Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...