sobota, 3 stycznia 2015

Pomarańczowe babeczki z makiem i lukrem

Od dawna chodził za mną pomysł upieczenia ciasta lub babeczek z dodatkiem suchego maku. Ciasto fajnie wygląda- mak tworzy w cieście niby piegi, a przy okazji ciasto ma posmak makowego wypieku. Rozwiązanie idealne dla tych, którzy podobnie jak ja nie przepadają za bogatymi w smaku masami makowymi- no może z wyjątkiem makowca mojej mamy ;) Przepis podejrzałam tu.



Składniki na około 10-12 babeczek:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 małe jaja
- mały kubek jogurtu naturalnego/kefiru (170 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 2-3 łyżeczki niebieskiego maku
* lukier: sok z pomarańczy (około 2 łyżek) + cukier puder

Wykonanie:
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki ( łącznie z makiem i otartą skórką), mieszamy
- pozostałe składniki przekładamy do drugiej miski, mieszamy widelcem aż z grubsza połączą się
- mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do połączenia- ja robię to widelcem.
- gotowe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 3/4 wysokości. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- upieczone babeczki studzimy i na koniec lukrujemy*

* cukier puder i sok z pomarańczy mieszamy aż powstanie dość gęsty i błyszczący lukier (około 1/2 szklanki cukru pudru + łyżka, dwie soku z pomarańczy) Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Przepis super, właśnie tego szukałam, ale czy mogłabyś sprecyzować co masz na myśli mówiąc "mały kubek jogurtu"? Chodzi o małe opakowanie, tzn 200g? Czy o mały kubek jako naczynie? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...