środa, 15 maja 2013

Szwedzkie ciasto z rabarbarem Rabarberkaka

Ciasto które bardzo często piekę w sezonie rabarbarowym, niestety jest dość niefotogeniczne więc dopiero teraz na blogu. Ma to swoją zaletę: przepis jest sprawdzony i niezawodny :) Jest tak proste w przygotowaniu że nic tylko piec i piec. Najprostsze przepisy się najlepiej sprawdzają, nie zajmują dużo czasu, nie pozostawiają niedosytu że coś nie wyszło w zamian dają pełnię smaku. Same plusy. Ciasto przygotujecie nawet kiedy goście już w progu. Wystarczy zmiksować jaja z cukrem dodać trochę mąki, rabarbar i zapiec. I już. Przepis z Moich Wypieków.



Składniki ( piekę w tortownicy 23 cm średnicy)
- 2 duże jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej + jedna łyżka
- 300-400 g rabarbaru
- zimne masło z lodówki ( około 30 g)
- cukier trzcinowy do posypania ciasta
- cukier puder do oprószenia po upieczeniu ( opcja)




Wykonanie:
- rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki wielkości około 1,5 cm
- dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- jaja ubijamy z cukrem na puszty biały krem, dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Układamy na wierzchu kawałki rabarbaru, zimne masło pokrojone w plasterki, całość posypujemy cukrem, który zapiecze się razem z masłem w chrupiącą skorupkę. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, z doświadczenia wiem że może to potrwać nawet do godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Najlepsze jeszcze ciepłe, możemy oprószyć cukrem pudrem.

Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Wszedzie ten rabarbar :) Tak apetycznie wygladajace ciasto na pewno by mi zasmakowalo.

    OdpowiedzUsuń
  2. ta nazwa zawsze mnie nieco rozśmiesza;)
    pozdrawiam i dziękuję za smaczny przepis do rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się że mogę wziąć udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...