wtorek, 19 lutego 2013

Old - fashioned chocolate cake Nigelli Lawson

Najsłodsze ciasto jakie dane mi było upiec. Dla cukro i czekoholików. Maksymalnie czekoladowo czekoladowe. Mnie wystarczył jeden mały kawałek. Gwarantuję że jednym ciastem obdarujecie kilka osób. Ciasto jest intensywne w smaku. Słodkie, sycące, akurat na teraz, kiedy za oknem po raz kolejny topnieje śnieg. Zdecydowanie polecam zmniejszyć ilość cukru ;) Ciasto proste w wykonaniu, składniki miksujemy na gładką i gęstą masę. Krem ładnie się uciera, ma fajną konsystencję. Proste w przygotowaniu, świetnie się prezentuje na stole. Przepis zaczerpnęłam z MW.


Składniki ( piekłam w tortownicy 23 cm )
- 1 szklanka mąki z małą górką
- 1 szklanka cukru pudru
- 175 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
-5 łyżek kwaśnej śmietany

Wykonanie:
- tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- sypkie składniki ciasta przesiewamy do miski, dodajemy jaja, śmietanę zaczynamy ucierać mikserem. Na koniec stopniowo dodajemy ostudzone masło. Ciasto będzie gęste i gładkie. Dzielimy na pół. Pieczemy przez około 20 minut- u mnie wystarczył kwadrans na każdą porcję ciasta. Zostawiamy do przestudzenia.

Krem:
- 2 szklanki cukru pudru- polecam dać duużo mniej
- 175 g ciemnej czekolady
- 75 g masła
- 3- 4 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
- połamaną czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej; odstawiamy do przestudzenia.
- do miski przesiewamy cukier puder, dodajemy masę czekoladową, kwaśną śmietanę, miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Jeśli zredukujecie  ilość cukru co polecam uczynić, wystarczy dać mniej masła (50 g) i mniej o łyżkę, dwie kwaśnej śmietany. Masa powinna być na tyle gęsta żeby nie spływała z ciasta i dała się rozsmarować na blatach.



Finał:
- krem dzielimy na 2 części. Jedną przekładamy blaty ciasta, pozostałą smarujemy boki i wierzch. Krem szybko zastyga, nie trzeba ciasta dodatkowo chłodzić. Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Robiłam wczoraj to ciasto! Masz rację, jest wybitnie słodkie i czekoladowe. Mmmm... pycha :-))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...