środa, 14 listopada 2012

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Jak niewiele składników potrzeba żeby powstało coś pysznego. Chlebek bananowy, wyśmienity na ciepło jak i dnia następnego. Użyłam mąki razowej, ciasto wyszło puszyste z wyraźną nutą bananów. Polecam!


Składniki ( na keksówkę)
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajo
- 1/2-3/4 szklanki brązowego cukru ( wedle uznania)
- 1 1/2 szklanki dowolnej mąki ( użyłam żytniej typ 720 )
- 75 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wykonanie:
- banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mieszamy - ja robiłam cały chlebek mieszając składniki widelcem, tak jak ciasto na muffiny
- do masy jajecznej dodajemy miękkie masło, cukier i mieszamy do połączenia składników
- na samym końcu dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną
- chlebek pieczemy w temp. 170-180 stopni przez około 50-60 minut. Jeśli jest już zrumieniony ale ciasto w środku wydaję się być surowe przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.



Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Moj ulubiony. Probowalam juz roznych przepisow, ale tego nic dotad nie przebilo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moj ulubiony chlebek. Po zrobieniu tego zakochałam się w smaku i nie próbowałam już wykorzystywać żadnych innych przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to mój pierwszy chlebek i bardzo mi zasmakował, pierwsze kromeczki jadłam jeszcze ciepłe i były wyborne :) nie będę szukała innego przepisu skoro mam doskonały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...