piątek, 18 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dawno nie piekłam takiego najzwyklejszego ciasta drożdżowego, a szkoda, bo to przecież jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast. W domu pięknie pachnie, ciasto jest niezastąpione do kawy czy herbaty. Oczaruje każdego zwłaszcza proponowana wersja z rabarbarem. Ciasto jest bardzo puszyste i znika w kilka chwil.


Składniki na dużą blachę:

- 3 szklanki mąki pszennej ( z górką)
- 25 g świeżych drożdży
-1 1/3 szklanki letniego mleka
- 0.5 szklanki cukru ( lub więcej jeśli wolicie słodsze wypieki )
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła/ margaryny
- 2 jaja
- 500 g rabarbaru

na kruszonkę:

- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/3 kostki zimnego masła

Składniki kruszonki rozcieramy w palcach do momentu uzyskania.... kruszonki ;)

Wykonanie:
- z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżki cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na kwadrans aż drożdże podejmą pracę i spienią zaczyn
- do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, zaczyn i resztę letniego mleka. Mieszam mikserem wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego, po chwili dodajemy jaja a na końcu przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu a ż będzie błyszczące, puszyste, dość klejące. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do blaszki, rozprowadzając je po całej powierzchni. Na wierzchu rozkładamy rabarbar pokrojony w 1.5 cm kostkę, obficie posypujemy kruszonką.
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe ciasto po lekkim przestudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Ciasto zachowuję świeżość również następnego dnia.

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...