sobota, 4 lutego 2012

Paczki hiszpańskie czyli gniazdka

Gniazdka z ciasta parzonego ( ptysiowego) smażone w tłuszczu jak pączki tradycyjne. Lekkie, oblane glazurą z cukru pudru, rozpływają się w ustach. Pracochłonne w wykonaniu- mi cała "akcja" pączki hiszpańskie zajęła prawie 2 godziny stania non-stop w kuchni. Efekt wart swojej ceny. Polecam łasuchom i amatorom kalorycznych wypieków. Przepis znalazłam u Dorotus na blogu Moje Wypieki klik
Składniki cytuję za autorką bloga:




ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka z górką  mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli

Wodę z masłem zagotowujemy w rondelku, a następnie jednym ruchem wsypujemy całą mąkę uprzednio przesianą z szczyptą soli. Energicznie mieszamy cały czas trzymając rondel na gazie do uzyskania gładkiego ciasta odstającego od ścianek, zbitego w jedną kulkę. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie kolejno wbijamy po 1 jajku mieszając mikserem do uzyskania gładkiego i lepiącego ciasta ptysiowego.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub strzykawki dekoratorskiej czy szprycy i na woskowany papier do pieczenia wyciskamy krążki z ciasta. Następnie wycinamy pojedyncze gniazdka z arkusza papieru na którym zostały wyciśnięte i smażymy na oleju. Pączki wkładamy do rondla wraz z pergaminem -papierem do góry-po chwili bez problemów odejdzie od ciastka. Gniazdka smażymy do uzyskania złotego koloru, po kilka minut z każdej strony.






Glazura/ lukier:
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
-2-3 łyżki gorącej wody

Składniki glazury mieszamy razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażone pączki oblewamy glazurą i zostawiamy chwilę do ostygnięcia. Smacznego

przepis bierze udział w akcji:  Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...