sobota, 3 grudnia 2011

Pepparkakor

Papparkakor czyli szwedzkie pierniczki. Przyznam się że to moje pierwsze pierniczki jakie w życiu upiekłam. Tradycyjnie na święta moja mama w listopadzie przygotowuję ciasto na piernik dojrzewający, który upieczony kilka dni przed świętami przekłada dżemem, masą budyniową i wykańcza polewą. Piernik jest przepyszny, ale ja proponuje chrupiącą wersję pierniczkową. Cieniutkie, pachnące przyprawami, na melasie. Podobno nie warto zastępować miodem, poszukajcie melasy w sklepach ze zdrową żywnością- jest melasa z buraków i trzciny cukrowej- wybierzcie tę drugą- to jej zawartości w cieście pierniczki zawdzięczają kolor, aromat. A teraz do rzeczy :) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, klik



Cytuje za Dorotą:

- 150 g melasy z trzciny cukrowej
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki ( dałam ciut więcej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków ( kupcie gotowe, nie ma co niszczyć blendera ;)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajo ( dałam 2 małe)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika




- Melasę rozpuściłam z masłem i cukrem pudrem w rondelku- zestawiłam żeby masa ostygła.
- Suche składniki przesiałam do miski, w środku zrobiłam dołek do którego wlałam melasę i jajka.
- Całość zagniatałam za pomocą miksera- hak do ciasta drożdżowego- do momentu jak powstała lepiąca się kruszonka. Tak wyglądające ciasto zagniotłam ręką, zawinęłam w folie i przełożyłam na 2 godziny do lodówki.
- Gotowe ciasto podzieliłam na porcje, rozwałkowałam cienko ( da się - ciasto się bardzo ładnie wałkuje) i wykrajałam foremkami pierniczki. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem, piekłam w temp. 175 stopni przez około 10 minut- czas pieczenia waha się między 7 a 10 minut- zależy od grubości pierniczków. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce- podobno z każdym dniem są smaczniejsze ;)
przepis dopisuje do akcji:
Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...