sobota, 16 kwietnia 2011

Kawowe muffiny z lionem

Moja całkowita improwizacja w temacie muffinek. W smaku karmelowo- korzenne z nutą kawy.

składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- szklanka jogurtu o smaku kawowym
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka espresso
- 2 batony lion pokrojone w kawałki
- 1/4 szkl. oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie w przypadku muffin to kilka machnięć łyżka. Należy wymieszać osobno składniki suche i mokre, a następnie połączyć oba rodzaje tylko do wymieszania, ciasto może mieć grudki. Do gotowego ciasta trzeba dosypać kawałki batona lion, a nastepnie wypełnić foremki do 2/3 wysokości. Czas pieczenia około 20 minut w temp. 170 stopni C.

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. to była jedna wielka improwizacja, ale wyszły pyszne muffiny o korzennym smaku z kawową nutką :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...