- kilka podudzi kurczaka - wedle uznania
- wątróbka drobiowa
- winne jabłko
- rozmaryn - świeży lub suszony
- bułka namoczona w mleku
- sól, pieprz
dodatkowo jako marynaty użyłam posiadany w zapasie sos Jack Daniel's.
Nie podaję celowo ilości- wedle uznania. Wątróbki potrzeba naprawdę minimalną ilość, ja na 4 udka użyłam 150g...
Z udek należy usunąć kości ( naciąć skórę i ścięgna-wokół kostki a następnie ostrym nożem oddzielić mięso od kości co naprawdę jest proste). Tak przygotowane kieszonki wypełniłam surowym farszem i zszyłam, żeby zawartośćnie wysypała się przy pieczeniu. Kieszonki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, posypałam cebulą, polałam oliwą z oliwek i sosem/ marynatą Jack Daniel's. Wstawiłam do piekarnika na godzinę.
Jeśli chodzi o farsz, to przygotowałam go mieszając drobno pokrojoną wątróbkę, jabłko i namoczoną w mleku bułkę. Masę doprawiłam solą i pieprzem, dodałam rozmaryn ( suszony).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz