czwartek, 5 lutego 2015

Szybkie mini pączki z konfiturą malinową

To bardzo prosty przepis, bardzo podobny to tego na szybkie pączki serowe, jednak ma coś, czego nie posiadają tamte: nadzienie z konfitury malinowej. Pączki są ekspresowe bo ciasto nie wymaga długiego wyrabiania a rosną dzięki sodzie- czyli zaraz po zrobieniu ciasta smażymy je i już :) Fajne bo na jeden kęs, można zjeść kilka i sumienie w ogóle nie gryzie ;) Przepis na około 25 niedużych pączków.



Składniki:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 300 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 jaja
* dodatkowo: ulubiona konfitura do nadziania i cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
- do miski dodajemy twaróg, rozdrabniamy widelcem, wsypujemy cukier, cukier puder, mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, wbijamy jaja, dodajemy śmietanę/jogurt i wyrabiamy ciasto. Będzie gęste, jak na oponki.
- zwilżamy dłonie wodą i porcje ciasta formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą ładnego złotego koloru- ważne żeby tłuszcz nie był zbyt mocno rozgrzany- wówczas pączki smażone zbyt krótko będą surowe w środku.
- pączki odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu a po kilku minutach przy pomocy szprycy nadziewamy ulubioną konfiturą. Pączki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Pączki na Tłusty Czwartek Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...