Składniki:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 300 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 jaja
* dodatkowo: ulubiona konfitura do nadziania i cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

- zwilżamy dłonie wodą i porcje ciasta formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą ładnego złotego koloru- ważne żeby tłuszcz nie był zbyt mocno rozgrzany- wówczas pączki smażone zbyt krótko będą surowe w środku.
- pączki odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu a po kilku minutach przy pomocy szprycy nadziewamy ulubioną konfiturą. Pączki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz