środa, 12 lutego 2014

Błyskawiczne ciasto bananowe

Bardzo smaczne, lekkie, miękkie, wilgotne, pachnące bananami. Ideał do herbaty lub do zaspokojenia nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. I dużo zdrowsza alternatywa! Ciasto jest przygotowane na mące żytniej, ma minimalną ilość cukru- ciasto jest słodkie dzięki bardzo dojrzałym bananom. Proponowany przepis to miks przepisów na muffiny i chlebek bananowy. Czas przygotowania ciasta to jakieś 5 minut, bez potrzeby wyciągania miksera. Po 40 minutach mamy ciasto gotowe, trzeba tylko poczekać aż przestygnie. Bardzo polecam.



Składniki na dużą prostokotną blachę ( około 35*25cm):
- 3 duże bardzo dojrzałe banany
- 1 1/2 szklanki mąki żytniej ( u mnie typ 720)
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru ( może być kryształ, 4 łyżki miodu, lub cukier brązowy)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki roztopionego masła ( około 70 g)

Wykonanie:
- banany rozgniatamy w głębokim talerzu- pomagałam sobie drewnianą łyżką i widelcem
- jaja lekko ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy rozgniecione banany i roztopione masło. Ciasto będzie dość gęste, ale nie przesadnie- łatwo da się wymieszać łyżką.
- gotowe ciasto przekładamy do balszki wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 30- 40 minut ( warto sprawdzić patyczkiem po 30 minutach- ciasto powinno się zrumienić z wierzchu, ale będzie wilgotne dzięki bananom, więc warto go nie przepiec ). Studzimy i jemy :) Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...