wtorek, 11 lutego 2014

Domowy smalec ze skwarkami, cebulą, jabłkiem i tymiankiem

Taki smalec jak ten chodził już za mną jakiś czas. Udało mi się w końcu zebrać w sobie i przystąpić do dzieła. Wykonanie jest banalne, trzeba tylko pokroić lub zmielić słoninę i poświęcić godzinę na jej wytopienie. Dodatki na pewno macie pod ręką. W efekcie zostaniemy posiadaczami sporego słoika domowego pysznego smalcu, który idealnie smakuje na kanapce z kiszonym ogórkiem, lub jako omasta do klusek czy innych dań. Polecam miłośnikom produktów "home made".


składniki ( na ok. 0.5 litra produktu gotowego )
- 800 g słoniny
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki suszonego tymianku ( lub do smaku)
- 1/4 jabłka
- sól i pieprz do smaku



Wykonanie:
- słoninę kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce na dużych oczkach i tak przygotowaną wykładamy do szerokiego rondla o grubym dnie i wytapiamy na małym gazie, co zajmie około godziny. Co 10 minut można przemieszać zawartość rondla żeby skwarki nie przywarły do dna. Na około 20 minut przed końcem topienia słoniny dodajemy posiekane w drobną kostkę jabłko i cebulę. Smalec doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Przestudzony przelewamy do słoika/ pojemnika i po stężeniu przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.


Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Chociaż nie wiem jak niezdrowy by był, zawsze skuszę się na kromeczkę z takim domowym smalcem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...