poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczki staropolskie (Aganiok)

Dziś jest ostatni dzień, w którym można upiec pierniczki. Na szczęście leżakowanie ciasta sprawia że nie muszą mięknąć w puszce. Zachowują świeżość i nie twardnieją, więc jeśli wstawiliście ciasto w listopadzie najwyższy czas przystąpić do pieczenia. Z podanych proporcji ciasta wychodzi bardzo dużo pierniczków, około 300 sztuk,, wszystko zależy jak dużych foremek użyjecie ;) Piekłam je wczoraj cały dzień (no dobrze, przesadzam, raptem 4 godziny) i nie ma co odkładać tego na jutro. Swoje upiekłam z przeznaczeniem na prezenty, nie dekoruję ich lukrem bo wolę bez. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście udekorowali aganioczki według własnego pomysłu.





Potrzebujecie:
- ciasto wstawione w listopadzie
- foremki
- matę do wałkowania, stolnicę lub stół
- wałek,
- odrobinę mąki do podsypywania
- blaszki i papier do pieczenia


Pierniczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 11 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy krawędzie są już upieczone a środek miękki. Pierniczki rosną podczas pieczenia więc warto zachować 2 cm odstępy między nimi.







Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...