wtorek, 13 listopada 2012

Ciasto cytrynowe wg M. Roux

Proste, super do herbaty, smaczne, szybkie, chociaż zapomniałam o jednym składniku, inny pominęłam więc nie wiem co by Michel Roux powiedział... Przepis znalazłam na blogu Kalejdoskop Kulinarny. Przyjemnie jesienią robić takie ładne i kolorowe ciasta. Jestem ostatnio trochę roztrzepana, zapomniałam dodać do ciasta śmietanę kremówkę i nie miałam cukru pudru na lukier, mimo to znikło zanim zdążyło dobrze ostygnąć. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tu.


Składniki ( na małą keksówkę ):
- 3 małe jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 2 cytryn ( dałam skórkę z jednej i sok z połowy jednego owocu )
- szczypta soli
- 75 g śmietany kremówki 36 % ( zapomniałam dodać)
- 50 ml rumu ( nie dałam bo nie miałam )

polewa:
- cukier puder
- sok z cytryny

Wykonanie:
- jajka miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny ( jeśli dodajemy ), szczyptą soli. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
- mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy mikserem przez kilkanaście sekund. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło ( i rum ) i jeszcze raz miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
- gotowe ciasto przelewamy do otłuszczonej i obsypanej mąką formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do suchego patyczka przez około 20-30 minut (sprawdzamy po około 20 min)
- upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania dość rzadkiego lukru ) Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Jejku, jak cudnie wygląda :D Cytrynowe ciasta to jedne z moich faworytów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w zabawie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...