sobota, 14 kwietnia 2012

Rafaello na herbatnikach

Miałam ochotę na coś słodkiego i szybkiego, żeby pyszne małe co nieco gotowe było na deser niemal od ręki. Przeglądając przepisy znalazłam przepis na rafaello które robi się z herbatników typy petitki. Masę budyniową przekładamy po prostu ciasteczkami, 2 godziny chłodzenia i już. Jeśli macie ochotę na kremowy, śmietankowo- kokosowy deser ten przepis jest właśnie dla Was. Przepis znalazłam na blogu Oregano i Cynamon, oryginalny przepis tu.



Składniki:
- 2.5 szklanki mleka
- 3 żółtka ( dałam 2 duże)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilia
- 3/4 szklanki cukru ( dałam 0.5 szklanki)
- 200 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 4-5 paczek herbatników petitki
- 2 łyżki rumu lub wódki



Przygotowanie:
- Gotujemy budyń: w rondelku podgrzewamy 2 szklanki mleka, cukier i cukier z waniliną. W miseczce rózgą mieszamy żółtka, oba rodzaje mąki i pół szklanki mleka. Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miseczki  i gotujemy ciągle mieszając aż otrzymamy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i ucieramy mikserem na gładki krem. Po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Gdy powstanie nam lekki krem dodajemy alkohol i wiórki.
- Ciasto składamy z warstw: herbatniki, krem, herbatniki itd.  Powinno powstać nam około 4 warstw. Użyłam małej prostokątnej blaszki o wymiarach około 30 x 20 cm. Ostatnią warstwą powinien być budyń. Wierzch obficie obsypujemy wiórkami- u mnie brakuje tego elementu bo skończyły mi się wiórki.
- Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Herbatniki zmiękną, ciasto się pięknie i bezproblemowo kroi. POLECAM!

Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Swietny przepis , ja zawsze robilam Rafaello na bazie biszkopta, a tu takie ulatwienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, bardzo szybko się przygotowuje. Herbatniki zmiękną od wilgoci masy budyniowej i ciężko poznać że to nie jest pieczony biszkopt ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. UWIELBIAM! mogłabym zjeść całe to ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, ja takie robiłan na solonych krakersach, super podkreslaja smak kremu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...