Składniki:
- 2.5 szklanki mleka
- 3 żółtka ( dałam 2 duże)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilia
- 3/4 szklanki cukru ( dałam 0.5 szklanki)
- 200 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 4-5 paczek herbatników petitki
- 2 łyżki rumu lub wódki
Przygotowanie:
- Gotujemy budyń: w rondelku podgrzewamy 2 szklanki mleka, cukier i cukier z waniliną. W miseczce rózgą mieszamy żółtka, oba rodzaje mąki i pół szklanki mleka. Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miseczki i gotujemy ciągle mieszając aż otrzymamy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i ucieramy mikserem na gładki krem. Po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Gdy powstanie nam lekki krem dodajemy alkohol i wiórki.
- Ciasto składamy z warstw: herbatniki, krem, herbatniki itd. Powinno powstać nam około 4 warstw. Użyłam małej prostokątnej blaszki o wymiarach około 30 x 20 cm. Ostatnią warstwą powinien być budyń. Wierzch obficie obsypujemy wiórkami- u mnie brakuje tego elementu bo skończyły mi się wiórki.
- Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Herbatniki zmiękną, ciasto się pięknie i bezproblemowo kroi. POLECAM!
Drukuj to!
Swietny przepis , ja zawsze robilam Rafaello na bazie biszkopta, a tu takie ulatwienie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, bardzo szybko się przygotowuje. Herbatniki zmiękną od wilgoci masy budyniowej i ciężko poznać że to nie jest pieczony biszkopt ;)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM! mogłabym zjeść całe to ciacho!:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, ja takie robiłan na solonych krakersach, super podkreslaja smak kremu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń