wtorek, 27 czerwca 2017

Pieczone młode warzywa z pesto z liści rzodkiewki

Bardzo pyszne i bardzo na czasie. Kilka składników, kilka chlustów oliwy (ja lubię sporo), do piekarnika i już :) Mało trudu, wiele smaku. Moje ulubione połączenie. Wypróbujcie póki są jeszcze na straganach szparagi :)


Składniki na 2-3 porcje
- pęczek cienkich zielonych szparagów
- 2 garści rzodkiewek
- młode ziemniaki
- pesto z liści rzodkiewki: liście z jednego pęczka, 2 ząbki czosnku, płatki drożdżowe, sól, pieprz, nasiona słonecznika podprażone, oliwa, sok z cytryny

Wykonanie:
- wszystkie warzywa opłukujemy z piasku w zimnej wodzie. Szparagi pozbawiamy zdrewniałej końcówki łodygi, ziemniaków nie obieram tylko myje szorstką gąbką i przekrajam na pół, rzodkiewki również kroję w mniejsze cząstki. Następnie podgotowuję ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie z pozostałymi warzywami przekładam do naczynia żaroodpornego, solę, pieprzę i polewam oliwą. Piekę aż ziemniaki się zrumienią. Podaję z pesto z liści rzodkiewki
- pesto: liście z rzodkiewki myje i oszuam na ręczniku, dodaje wszystkie pozostałe składniki, blenduję i już :) Pyszne i zdrowe. Warzywa polecają się :)


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...