poniedziałek, 10 października 2016

Risotto z dynią i szałwią

Pyszne jesienne danie. Dość szybkie- jeśli macie upieczoną dynię- jeśli nie macie czas przygotowania wzrośnie o czas jej pieczenia. Ale warto, bo risotto jest super- słodycz dyni i aromat szałwii, świetnie do siebie pasują. Idealny jesienny comfot food :)


Składniki na 2-3 porcje:
- 400 g dyni- świetna jest hokkaido, która szybko się piecze i której nie trzeba obierać ze skóry
- 300 g ryży arborio
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 szalotka lub mała cebula
- masło i oliwa do smażenia
- garść listków szałwi (około 10-12)
- bulion warzywny domowy lub z ekologicznej kostki bez konserwantów i soli
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
- upieczoną dynię dzielimy na pół- jedną część kroimy w kostkę drugą blendujemy na pulpę (można dodać kilka łyżek bulionu żeby łatwiej się zblendowało). Jeśli nie mamy upieczonej dyni (ja piekę zasze na zapas i mrożę) to trzba to zrobić- dynię kroimy w ósemki, przykrywamy folią aluminiową, na dno naczynia dodajemy kilka łyżek wody i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut- zależnie od wielkości)
- liście szałwi smażymy na chrupko na maśle- ogień nie powinien być za duży żeby nie przypalić szałwi ale też i masła. Usmażone wyławiamy na talerzyk.
- bulion wlewamy do garnka i trzymamy na małym gazie- ma być podgrzany- nie musi się gotować
- na oliwie i łyżce masła szklimy drobno posiekaną szalotkę, po kilku minutach dodajemy ryż i smażymy tak długo aż ziarne się zrobią przezroczyste. Teraz stopniowo- łyżka po łyżce dodajemy bulion i gotujemy aż ziarna wchłoną cały płyn- dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję bulionu. Gdy ziarna są już prawie ugotowane (są bliskie stanu al dente) dodajemy pulpę dyniową i dynię pokrojoną w kostkę. Mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem. Gdy ryż jeszcze nie jest gotowy dodajemy kolejną chochlę bulionu. Na sam koniec, tuż przed podaniem dodajemy jeszcze porządną łyżkę masła i parmezan. Risotto powinno mieć kremową, półpłynną konsystencję (ja niestety zostawiałam moje przed zrobieniem zdjęć na dłuższą chwilę i ryż wchłonął płyn :(
- przed podaniem każdą porcję obsypujemy listkami szałwii. Smacznego

* zainspirował mnie przepis stąd


        



Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Nie jestem fanką szałwii, ale w twoim wykonaniu genialnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...