środa, 26 lutego 2014

Żeberka w prostej marynacie pieczone w coli

Uwielbiam pieczone żeberka i najcześciej zdarza mi się je przyrządzać w sezonie grillowym a przecież poza sezonem też można je pysznie upiec. Nakład pracy jest minimalny, pewnie wszystkie składniki marynaty macie pod ręką. Mięso najlepiej zamaryznować przez noc żeby ładnie skruszało i nabrało smaku. Ważne żeby żeberka były mięsne- żeby było się czym zajadać ;) Dodatek coli podczas pieczenia sprawi, że powstanie taka lekko karmelowa warstwa przełamująca ostry smak marynarty. Danie idealne na niedzielny obiad.



Składniki na 4 porcje:
- około 1,5 kg żeberek
- ostra musztarda u mnie rosyjska- łyżka lub dwie
- kilka łyżek ketchupu
- sól, pieprz, czosnek, oregano, ostra papryka w proszku lub drobno posiekana chilii
- 330 ml ( puszka) coli do pieczenia
- do podania ulbiona surówka lub sałatka, można podawać żeberka w ryżem lub ziemniakami- jak lubicie.


Wykonanie:
- żeberka kroimy na kawałki wielkości jednej kostki, nacieramy przyprawami, dodajemy musztardę i ketchup. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin najlepiej na całą noc.
- mięso pieczemy układając pojedynczą wartstwę w naczyniu żaroodpornym, całość zalewamy colą i pieczemy przez około 2 godziny. Początkowo w temperaturze około 180 stopnii, gdy żeberka nabiorą koloru dopiekamy je jeszcze przez około 40 minut pod przykryciem ( folia ). Podajemy z ulubionymi dodatkami Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...