wtorek, 4 lutego 2014

Pączki amerykańskie ( z dziurką/ donuty)

Pączki wielu imion, chociaż przypuszczam że znane Wam doskonale. Pączki z dziurką, bogato dekorowane, znane chociażby z amerykańskich produkcji filmowych. Z lukrem, posypką, cukrem pudrem, czekoladą albo miksem wszystkich opcji naraz ;) Bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymagają nadziewania. Zabierzcie dzieci do kuchni na wspólne dekorowanie, zwłaszcza jeśli macie zapas posypek czy perełek po świątecznym dekorowaniu pierniczków. Kolorowe lukry i polewy jak najbardziej wskazane.
Przepis jest prosty, wykonanie również. Należy przygotować szklankę i np. zakrętkę od oleju i już, a potem nic tylko smażyć i dekorować wedle uznania.



Składniki na około 40-45 pączków:

- 6 szklanek mąki pszennej
- 2 jaja w rozmiarze L
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 20 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka wódki/ spirytusu
- 1/3 szklanki płynnego masła




Wykonanie:
- mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy rozczyn z drożdży ( przygotowany z letniej wody, drożdży i łyżeczki cukru), letnie mleko. Zaczynamy wyrabiać ( ręcznie lub mikserem), wbijamy po jednym jaju, po każdym chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy roztopione masło, alkohol i wyrabiamy do otrzymania elastycznego ciasta. Otrzymamy takie po około 10 minutach wyrabiania. Formujemy je w kulę i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1.5-2 godziny)
- Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy okrąg, w środku robimy dziurkę ( np. zakrętką od oleju ), odstawiamy pączki do napuszenia ( około 30 minut ) i smażymy w rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym a następnie dekorujemy- lukrem, cukrem pudrem, czekoladą. U mnie po prostu dekorowane czekoladą, ale zróbcie takie jakie lubicie :)

Tłusty czwartek 2014 Karnawałowe smażenie Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Drukuj to!

2 komentarze:

  1. świetne Ci wyszły:) przydał by mi sie jeden teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nimi obżerają się policjanci, takie pyszności...któż im się oprze. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...