Przepis jest prosty, wykonanie również. Należy przygotować szklankę i np. zakrętkę od oleju i już, a potem nic tylko smażyć i dekorować wedle uznania.
Składniki na około 40-45 pączków:
- 6 szklanek mąki pszennej
- 2 jaja w rozmiarze L
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 20 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka wódki/ spirytusu
- 1/3 szklanki płynnego masła
- mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy rozczyn z drożdży ( przygotowany z letniej wody, drożdży i łyżeczki cukru), letnie mleko. Zaczynamy wyrabiać ( ręcznie lub mikserem), wbijamy po jednym jaju, po każdym chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy roztopione masło, alkohol i wyrabiamy do otrzymania elastycznego ciasta. Otrzymamy takie po około 10 minutach wyrabiania. Formujemy je w kulę i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1.5-2 godziny)
- Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy okrąg, w środku robimy dziurkę ( np. zakrętką od oleju ), odstawiamy pączki do napuszenia ( około 30 minut ) i smażymy w rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym a następnie dekorujemy- lukrem, cukrem pudrem, czekoladą. U mnie po prostu dekorowane czekoladą, ale zróbcie takie jakie lubicie :)
Drukuj to!
świetne Ci wyszły:) przydał by mi sie jeden teraz do kawy:)
OdpowiedzUsuńTo nimi obżerają się policjanci, takie pyszności...któż im się oprze. :)
OdpowiedzUsuń