czwartek, 30 stycznia 2014

Maccheroncini z wędzoną makrelą i chorizo

Pyszny, naprawdę pyszny makaron. Powstał jako alternatywa makaronu z wędzonym łososiem. Makrela jest u nas popularna, tania a wg mnie bardzo smaczna. Nie ma wcale dużo ości, więc przygotowanie mięsa do sosu nie stanowi jakiegoś dużego problemu. Sos jest gęsty, aksamitny. Dla koloru kilka oliwek a dla podkręcenia smaku chorizo, które wg mnie pasuje chyba do wszystkiego.



składniki na 2-3 porcje:
- 350-400 g makaronu ( u mnie maccheroncini, ale chyba lepiej pasuje krótki makaron )
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- makrela wędzona ( około 200 g )
- kubek śmietany kremowki 36 % ( jestem wierna Piątnicy)
- garść plasterków chorizo ( lub do smaku )
- sok z cytryny do smaku
- 1/3 papryczki chili
- sól, biały pieprz, oliwa



Wykonanie:
- zaogotowujemy garnek mocno osolonej wody na makaron, w międzyczasie przygotowujemy sos:
- na oliwie podsmażamy cebulę, pokrojoną w bardzo droboną kostkę, pod sam koniec smażenia dodajemy czosnek, chili w plasterkach i chorizo. Podsmażamy wszystko razem przez kilkadziesiąt sekund. Dodajemy na patelnię śmietanę, oliwki i obrane mięso z makreli. Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Będzie gęsty i dla poprawy konsystencji przyda się woda z gotowania makaronu, która siłą rzeczy dostanie się na patelnię razem z makaronem. Mieszamy całość i podajemy. Smacznego! Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...