piątek, 8 czerwca 2018

Sernik z karmelizowanym rabarbarem

Świetne połączenie- kremowego sernika (lubię takie ciężkie, maziste, zwarte) i kwaskowatego rabarbaru w gęstym sosie rabarbarowo-karmelowym. Niebo w gębie. Idealne na jakąś specjalną okazję, znika błyskawicznie. Bardzo polecam!




Składniki:
- 1 kg sera na sernik- ja używam Piątnicy w wiaderku
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jaja
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12%
- 3 płaskie łyzki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
* lukier: sok z cytryny i cukier puder utarty do postaci dość gęstego lukru
* rabarbar w karmelu (przygotowany z 3 łodyg i kilku łyżek cukru)


Wykonanie:
* rabarbar
- na dno rondla lub garnka z szerokim dnem wysypujemy równą warstwę cukru i podgrzewamy tak długo aż cukier się skarmelizuje (osiągnie złoto karmelową barwę. Nie spalcie karmelu, będzie wówczas gorzki i nie będzie się nadawał do użycia).
- do gorącego karmelu wrzucamy rabarbar (łodyski kroimy w 3-4 cm kawałki), gdy puści sok, i rabarbar po kulku minutach oblepi się sosem karmelowo-rabarbarowym. Tak przygotowany odstawiamy na bok
* sernik: wszystkie składniki umieszamy w misce i miksujemy do połączenia (nie napowietrzamy długim miksowaniem bo sernik opadnie gdy wyjmiemy go z piekarnika, wystarczy wszystko wymieszać). Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni i pieczemy około godziny. Sernik ma się ściąć przy brzegach, środek może być galaretowaty. Gdy taki jest wyłączamy piekarnik i studzimy sernik- najpierw przy zamknietych drzwiach potem już przy uchylonych i na końcu na kratce. Zupełnie ostudzony chłodzimy przez kilka godzin w lodówce- najlepiej przez całą noc.
- wystudzony i schłodzony sernik smarujemy gęstym lukrem cytrynowym i na środku dekorujemy rabarbarem w karmelu. Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...