środa, 18 kwietnia 2018

Pesto z brokuła

Pomysł na "pesto"zgapiłam z Jadłonomi, zrobiłam jednak trochę po swojemu :) Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, warto włączyć go do jadłospisu, jeśli jednak znudził Wam się w tradycyjnej postaci, zróbcie z niego taką pastę, świetna odmiana - można ją zjeść z makaronem niczym pesto, albo posmarować nią pieczywo, ma wiele zastosowań, zróbcie jak lubicie.




Składniki:
- 1 brokuł
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub innego waszego ulubionego zdrowego oleju
- 1-2 ząbki czosnku (polecam umiar ;)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, szczypta chili

Wykonanie:
- brokuła dzielimy na różyczki, łodygę obieramy i kroimy na kawałki, gotujemy na parze, aż warzywo będzie al dente
- pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
- wszystkie składniki umieszamy w misce i blendujemy "żyrafą", nie musi być na gładką pastę, fajnie jak kawałki brokuła nie zostaną zupełnie rozdrobnione. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
- podajemy jak lubimy- jako dodatek do makaronu, lub jako smarowidło do pieczywa. Enjoy!


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...