środa, 30 maja 2018

Drożdżowe z lodówki z truskawkami i kruszonką

Jeśli lubicie drożdżowe wypieki ale macie masę obawy związane z jego przygotowaniem, np. że jest tudne, że wymaga specjalnego traktowania, że Wam nie urośnie, że jest pracochłonne, to ta propozycja pokaże Wam, że ciasto drożdżowe jest dla każdego, i nie wymaga innych umiejętności nad wymieszanie łyżką składników. Ciasto robimy rano i pieczemy po południu lub wieczorem i pieczemy rano, jak Wam wygodniej :) Polecam!




Składniki (piekłam w tortownicy 23cm)
* ciasto:
-1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
* kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru
* owoce: dwie garści trukawek lub innych sezonowych owoców

Wykonanie:
-  w średniej wielkości misce mieszamy drożdże z cukrem (rozcieramy grzbietem łyżki), dodajemy jajka, rozkłócamy łyżką, wlewamy mleko, olej i na koniec mąkę. Mieszamy łyżką tylko żeby połączyć składniki- nie ma mowy o żadnym wyrabianiu. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki (na noc, lub z rana na cały dzień- ciasto drożdżowe w lodówce rośnie dużo wolniej stąd stosownie dłuższy czas na ten proces)
- wyrośnięte ciasto przekładamy do tortownicy, równo rozprowadzamy po dnie (dno wykładamy papierem do pieczenia) i zostawiamy na 40 minut na blacie żeby lekko podrosło. Po tym czasie układamy na wierzchu owoce, posypujemy kruszonką (jej składniki rozcieramy w palcach do czasu powstania okruchów) i wstawiamy na około 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- studzimy na kratce, ale ja sie skusiłam na jeszcze lekko ciepłe. Pyszne jest!














* zainspirował mnie ten przepis Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...