czwartek, 17 maja 2018

Zielona sałata z szynką parmeńską i awokado

Bardzo prosta sałata, idealna na lekką kolację lub lunch do pracy. Do dużego pojemnika wrzucam wszystkie składniki, do małego słoiczka prosty sos, którym poelwam zieleninę przed samym podaniem. Zdrowo, smacznie, zwłaszcza teraz, gdy wiosną spragnieni jesteśmy warzyw.




Składniki na 2 porcje:
- pół  głowki postrzępionej zielonej sałaty (dałam tylko sałatę strzępiastą)
- garść dwie zielonych liści: szpianku i rukoli
- 1 awokado pokrojone w kostkę lub cząstki
- 1/2 zielonego ogorka pokrojonego w ćwiarki
- 1/2 sera pleśniowego
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- garść orzechów włoskich
- garść pestek słonecznika
* sos: oliwa, sok z cytryny (w proporcji 3;1),  musztarda francuska, odrobina miodu (do smaku) zioła prowansalskie, szczypta soli i pieprzu (mieszamy wszystkie składniki)

Wykonanie:
- sałatę rwiemy palcami, pestki i orzechy prażymy na suchej patelni, ogórka, awokado, ser kroimy w cząstki lub grubszą kostkę, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z liśmi szpinaku lub rukoli jeśli używamy. Dodajemy podprażone pestki, przed podaniem mieszamy z sosem. I już :)
- podajemy z ulubionym pieczywem lub bez. Smacznego!

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...