niedziela, 1 lutego 2015

Sernik z kajmakiem

Pyszny! Mówię Wam :) Warto sobie upiec sernik z kilku powodów: jest bardzo prosty w przygotowaniu- wystarczy wymieszać składniki. Jest piękny i nigdzie takiego nie kupicie :) I najważniejszy: jest pyszny- rozpływa się w ustach. Myślę że to już wystarczy żeby go upiec.


składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* na spód:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
* masa serowa:
- 1 kg sera mielonego przynajmniej dwukrotnie, albo ser z wiaderka na serniki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1 kubek (mały) śmietany kremówki
* na polewę:
- 1/2 puszki domowego kajmaku (ostatecznie kupnego ;)






Wykonanie:
- składniki na spód sernika zagniatamy tak jak w przypadku każdego innego ciasta kruchego- szybko siekamy nożem masło z mąką i powstałą kruszonkę zagniatamy w ciasto. Gotowym wyklejamy dno tortownicy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę a następnie podpiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
- masa serowa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno a pozostałe składniki umieszczamy w dużej misie i miksujemy mikserem do połączenia. Nie napowietrzamy ciasta, gdyż po upieczeniu opadnie a chcemy mieć równe! ;) Do wymieszanej masy serowej dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy- znowu nie napowietrzamy ale łączymy z masą i tyle.
- na podpieczony spód przelewamy masę serową, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 165-170 stopni przez godzinę. Ciasto powinno się ściąć, przy brzegach sernik może się delikatnie zrumienić. Studzimy stopniowo- najlepiej w wyłączonym piekarniku lub w na kratce.
- kajmak możemy przygotować sobie dzień wcześniej- puszkę ze skondensowanym słodzonym mlekiem gotujemy przez około 2 godziny. Braki wody uzupełniamy i po dwóch godzinach mamy gotowy kajmak. Taki ciepły najłatwiej będzie nam rozsmarować na wierzchu sernika, jednak jeśli przygotowaliśmy go wcześniej to zanurzamy puszkę w gorącej wodzie na około kwadrans i wówczas próbujemy go rozsmarować (pomoże równie łyżka wstawiona do gorącej wody a następnie osuszona i użyta do nakładania masy kajmakowej na sernik ;)
- sernik wymaga schłodzenia w lodówce, żeby masa stężałą i nabrała odpowiedniej konsystencji. Ale potem już wzdychamy z zachwytu :) Bardzo polecam!

Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości!
Drukuj to!

3 komentarze:

  1. na pewno kremowy... słodki.... idealny na niedzielne lenistwo! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...