środa, 11 lutego 2015

Pączki dyniowe z konfiturą malinową

Pyszne, żółciutkie pączki. Wyszły delikatne, napuszone, wprost rozpływały się w ustach. Nadziałam konfiturą malinową, ale będą równie pyszne z budyniem albo kajmakiem. Puree z dyni dodane do ciasta działa na podobnej zasadzie jak ugotowane ziemniaki- wpływa na konsystencję ciasta, które dzięki dodatkowi musu jest delikatne ale daje też słodki smak dyni. Bardzo fajna alternatywa dla "zwykłych pączków". Przepis z MW.


Składniki na około 25 pączków średniej wielkości:
- 3 szklanki mąki pszennej + około 1/2 szklanki w pogotowiu
- 1 szklanka puree z dyni (w temperaturze pokojowej)
- 2 małe jaja
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka
* dodatkowo: cukier puder do posypania lub lukier, konfitura do nadziewania itp.

Wykonanie:
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, mieszamy
- mleko podgrzewamy, z części przygotowujemy zaczyn przez dodanie drożdży i łyżeczki cukru. Mieszamy wszystkie jego składniki i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż spienią zaczyn. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło.
- spieniony zaczyn przelewamy do miski z mąką, zaczynamy mieszać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym ze świderkami. Dodajemy puree z dyni, wbijamy po kolei jaja, a na koniec dodajemy mleko z roztopionym w nim masłem. Wyrabiamy do otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Może się nieco kleić ale ciasto powinno dać się uformować w kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei podsypujemy mąką- wszystko zależy od tego jak zwarte było puree z dyni- moje było dość wodniste i musiałam dosypać około 1/2 szklanki mąki.
- miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1 1/2- 2 godziny
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 3 mniejsze części, rozwałkowujemy na grubość  około 2 cm. Szklanką wycinamy kólka i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
- napuszone pączki smażymy po kilka minut z każdej strony aż będą złoto-brązowego koloru. Ważne jest, żeby tłuszcz nie był zbyt gorący gdyż wówczas pączki szybko się przyrumienią z wierzchu i zostaną surowe w środku
- lekko ciepłe pączki nadziewamy konfiturą lub innym wybranym przez nas nadzieniem. Pączki oprószamy cukrem pudrem lub lukrem- wybór należy do Was :)

Karnawałowe Słodkości! Pączki na Tłusty Czwartek


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...