wtorek, 4 czerwca 2013

Cytrynowo-pomarańczowy kurczak z nutą oregano i wiosenną sałatą

Przepis zobaczyłam w gazetce Lidla... połączenie soku z pomarańczy i cytryny z oregano wydało mi się smakowite więc zaraz po przyjściu z pracy zamarynowałam mięso, wieczorem przygotowałam. Pysznie komponuje się z prostą sałatką z młodymi listkami botwiny, pomidorem i miodowym winegret. Polecam. Połączenie smaków na tyle fajne że będzie smakować każdemu :)




Składniki na 3-4 porcje:
- 800 g części z kurczaka- u mnie pałki, mogą być całe udka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- suszone lub świeże oregano
- sól, pieprz, pieprz kajeński ( opcja)
- cebula

Sałata:
- kilka liści sałaty masłowej
- garść młodych liści z botwiny
- 1 duży dojrzały pomidor
- domowy winegret: sok z cytryny [ 1 część], oliwa [ 3 części], sól, pieprz, łyżeczka miodu


Sałatę i liście botwiny rwiemy rękoma na kawałki, dodajemy pokrojonego na mniejsze cząstki pomidora, doprawiamy sosem winegret

Wykonanie:
- udka kurczaka nacinamy nożem ukośnie, przygotowujemy marynatę z soku wyciśniętego z cytryny i pomarańczy. Dodajemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem ( również pieprzem kajeńskim jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki). Odstawiamy mięso na 2 godziny do lodówki.
- udka wyciągamy z marynaty, staramy się strząsnąć jej nadmiar. Obsmażamy na dość dużym ogniu z każdej strony aż skórka będzie złota. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy marynatę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 35-40 minut. Kurczak pięknie pachnie pomarańczą i pysznie smakuje z lekką sałatą z miodowym winegretem.


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...