środa, 5 czerwca 2013

Zupa szczawiowa

Pyszna! Dawno nie robiłam, ale jest wiosna i pora roku zobowiązuje. Kwaśna, swojska, zabielona śmietaną- taka jaką robiła babcia. Szybka w przygotowaniu. Polecam


Składniki na 2-3 porcje:
- domowy bulion około 1.5 litra lub bulion przygotowany na szybko ( 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół cebuli razem z łupiną, dwa skrzydełka- lub pomijamy gdy zupa ma być wegetariańska)
- 1 duża marchewka starta na tarce na grubych oczkach
- 1 średnia pietruszka starta
- 3 średnie ziemniaki
- pęczek szczawiu
- śmietana kwaśna- 2-3 łyżki
- 1 jajko ugotowane na twardo na porcję zupy
- ew. sok z cytryny do zakwaszenia- jeśli zupa wydaje się nam za mało kwaśna; sól, pieprz


Wykonanie:
- podgrzewamy bulion lub gotujemy naszą szybką wersję
- dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i starte warzywa- gotujemy do miękkości; na końcu dodajemy posiekany szczaw i zagotowujemy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Podajemy zabieloną kwaśną śmietaną i jajkiem ugotowanym na twardo Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...