Składniki na 2-3 porcje:
- 300 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki pszennej plus trochę w zapasie
- 1 jajo
- około 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- owoce ( kilkanaście jędrnych truskawek)
- do podania: kwaśna śmietana, cukier, cynamon- co lubicie
Przygotowanie:
- wstawiamy garnek z lekko osoloną wodą
- twaróg, jajo, mleko i mąkę mieszamy razem widelcem, a jak składniki z grubsza się połączą zagniatamy ręką zwarte, elastyczne ale dość lepkie ciasto- nie przesadzamy z mąką bo ciężko się będą potem knedle zlepiać.
- sposób na szybkie formowanie: porcje ciasta rozpłaszczam na dłoni, wsadzam do środka truskawkę, zalepiam brzegi, turlam w dłoniach do otrzymania zwartego knedla. Gotowe kluski gotuję w lekko bulgocącej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podaję polane kwaśną śmietaną, cukrem i cząstkami truskawek :) Drukuj to!
Ach, jak cudownie, że już zaczyna się sezon na knedle! :)
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze jakie w życiu zrobiłam a poszło błyskawicznie :) będę robić częściej :)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne, z tym, że nie dodaję do nich mleka - tak czy tak, są pyszne! Nawet lepsze niż knedle ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń