piątek, 20 lutego 2015

Kremówka

Ostatnio chętnie sięgam po ciasta z kremem. Upiekłam karpatkę, zamarzyła mi się kremówka. Przepisów na to ciastko z kremem jest wiele, praktycznie nie znalazłam żadnego wzorcowego przepisu. Niektóre to wariacje na temat ciasta kruchego przełożonego kremem, inne półfrancuskiego... niektóre przełożone są masą budyniową na kształt kremu patissiere a jeszcze inne jeszcze waniliowym kremem wzbogaconym o masło i kremówkę. Postanowiłam zrobić swoją wersję ciastka. Niestety miałam bardzo mało czasu i wykorzystałam gotowe ciasto francuskie- trochę na skróty, no ale cóż, raz w roku można wykorzystać gotowe ciasto ;) Na pewno upiekę jeszcze wersję z własnym ciastem, tym razem sobie pomogłam, ale krem jest w 100% domowy. To waniliowy krem z dodatkiem ubitej kremówki, która sprawia że masa jest lekka i puszysta. Szybkie w przygotowaniu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach domowników lub gości.


Składniki (piekłam w kwadratowej formie, bok ok. 23 cm):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości
* krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1 opakowanie śmietany kremówki (200 g)

Wykonanie:
- ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy tak cienko ja się da i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-18 minut. Powinno nabrać jasnozłotego koloru, lekko się podnieść ale nie za bardzo- po to je nakłuwaliśmy widelcem. Z drugą porcją ciasta robimy tak samo. Obie odstawimy do przestudzenia
- krem: 3/4 z podanej ilości mleka wlewamy do rondelka, dodajemy masło, cukier i podgrzewamy aż cukier i masło się rozpuszczą. Do miski wbijamy jaja i miksujemy razem z mąką i pozostałą ilością mleka. Gdy mleko w rondlu jest bliskie zagotowania przelewamy do niego naszą mieszaninę jajeczną i gotujemy budyń. Powinien być gęsty i kremowy, jeśli jednak będą w nim grudki wystarczy krótko jeszcze ciepły zmiksować. Krem odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywną i dodajemy partiami do budyniu. Mieszamy całość rózgą żeby nie rozbić puszystej struktury kremówki. Krem powinien być lekki, mimo że użyliśmy masła i tłustej śmietany. Schłodzonym kremem przekładamy dwa upieczone wcześniej blaty ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i już. Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami.


Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...