czwartek, 9 lutego 2012

Ciastka chałwowe

Jak zobaczyłam ten przepis na blogu Just Great Food, wiedziałam że tylko kwestią czasu jest to kiedy je upiekę. Lubie eksperymenty w kuchni, z pastą tahiny, która jest składnikiem ciastek, nie miałam wcześniej do czynienia, ale szybko to zmieniłam i jestem bardzo zadowolona z efektu. Dla szukających nowych smaków, ciastka chałwowe- mięsiste, nie za słodkie, takie w sam raz. Przepis cytuję za autorami bloga Just Great Food, przepis z którego korzystałam tu.








Składniki:
- 3/4 szklanki pasty tahiny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jasnego cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( pominęłam bo nie udało mi się kupić, użyłam 1/2 łyżeczki mielonych     goździków, i kilka szczypt cynamonu)
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 2/3 szklanki płynnego masła
- 1 jajo
- 150 g posiekanych daktyli

Przepis na pastę tahiny ( na około 1 szklankę)
- 300 g sezamu
- 1/3 szklanki oleju



Wykonanie:

- Ziarna sezamu podprażyłam na suchej patelni, pilnując żeby ziarna zrumieniły się a nie przypaliły. Przypalony sezam gorzknieje i na nic nam się nie przyda.
- W blenderze, w wysokim pojemniku miksujemy ziarna sezamu stopniowo dolewając olej- miksujemy tak długo aż uzyskamy gładką pastę a ziarna sezamu nie będą widoczne, trwa to około 10 minut. Pasta ma fajny orzechowy posmak. ;)

Wykonanie ciastek:
- Za pomocą miksera z hakiem mieszamy wszystkie składniki. Na końcu dosypujemy posiekane daktyle. Ciasto wyjdzie dość zwarte, trochę klejące- nie należy jednak dosypywać mąki. Dłońmi nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki, które spłaszczamy i przekładamy na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut- ja piekłam 13. Należy je wyjąć z piekarnika gdy są lekko złote. Smacznego :) Drukuj to!

4 komentarze:

  1. błyskawiczne w wykonaniu z tego co widzę, ciekawi mnie ten smak:))

    OdpowiedzUsuń
  2. jak chałwowe, to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak jest dobry ;) strukturę mają i posmak jak chałwa nie są jednak tak słodkie i to jest na plus bo choć chałwę lubię mogę jej zjeść ograniczoną ilość a te ciastka można jeść i jeść aż znikną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacha :) Zrobię, bo uwielbiam chałwę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...