piątek, 10 lutego 2012

Bucatini all'amatriciana

Kolejny szybki w przygotowaniu i pyszny makaron- czy w ogóle istnieją pasty, nad których przygotowaniem trzeba spędzić wiele czasu? Hmm, rozważania zostawię na później, tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu na bucatini w pysznym mięsno-pomidorowym pikantnym sosie.


Składniki ( na około 2 duże porcje)
- 300 g makaronu bucatini
- puszka pomidorów pelati lub 3 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 2-3 ząbki czosnki
- papryczka chili, płatki chili - do wyboru
- 120 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ser do posypania: parmezan ( ja użyłam ostrego sera z niebieską pleśnią- nie miałam parmezanu)




Przygotowanie:

W dużym garnku gotuje osoloną wodę, gdy zawrze dodaje makaron, który gotuję zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ( około 11 minut).
Można przystąpić do przygotowania sosu: w rondlu z grubym dnem na łyżce oliwy podsmażam boczek ( jest chudy więc odrobina tłuszczu żeby się nie spalił), gdy się zrumieni dodaję pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną drobno chili. Całość podsmażam przez minutkę lub dwie. Na koniec dodaję pomidory, przyprawiam sos i gotuje do momentu aż się zredukuje. Ugotowany makaron mieszamy w rondlu z sosem, posypujemy serem i natychmiast podajemy. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...