Składniki ( zrobiłam z podwójnej porcji- wyszło mi około 30 szt.)
- 175 g miękkiego masła
- 75 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
dodatek: posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
Miękkie masło ucieramy z cukrem i mlekiem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy przesianą mąkę z szczyptą soli- całość mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli używamy dodatków (siekanych bakalii, czekolady) to dodajemy ja na końcu delikatnie łącząc z resztą składników. Ciasto wychodzi klejące i miękkie. Uważam ze można dodać ciut więcej mąki- ja używałam mąki extra tortowej typ 405 i prawdopodobnie tak drobnej mąki należało dać od początku więcej. Ciasto przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i formujemy wałek, który przekładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Ja swój zamroziłam, a przed pieczeniem wyjęłam żeby trochę odtajał i łatwiej dał się kroić. Ciasto kroimy na plastry- ja swoje kroiłam na grubość 1 cm. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować duże odległości między ciastkami bo bardzo się rozlewają. Ja swoje piekłam przez około 8 minut w temp. 170 stopni. Drukuj to!
z wyglądu są takie same:)) właśnie, ciężko uchwycić tą delikatną granicę w dodawaniu mąki, a wiadomo, że jej jakość, wilgotność u każdego ma inny wpływ na ciasto.
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% mąka mące nierówna :)
Usuń