- 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- puszka pomidorów
- 1 puszka cieciorki lub ciecierzyca namoczona i ugotowana przez Was
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (3 cm)
- 1/2 świeżej lub 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
- 10 dużych liści jarmużu
- woda lub bulion
przyprawy:
- 1 1/2 łyżeczki kuminu
- 3/4 łyżeczki kolendry
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gorczycy (użyłam białej)
- pieprz i sól
Wykonanie:
- zanim przystąpimy do robienia pasty z przypraw, czosnku i imbiru podgrzewamy wszystkie sypkie przyprawy na suchej patelni- kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć, następnie przesypujemy je
do moździerza, dodajemy chili, czosnek i imbir z grubsza posiekany. Ucieramy to wszystko na pastę. Gdy jest gotowa, w rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy naszą mieszankę przypraw. Podgrzewamy ją przez kilka chwil.
- następnie dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy całość przez kilka minut. Na koniec dodajemy jarmuż, pozbawiony twardych nerwów z liści, cieciorkę i pomidory z puszki. Dodajemy 3/4 szklanki wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. Możemy je zjeść z chlebkami naan, albo ryżem. Co macie pod ręką.
Drukuj to!
Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe danie- takie lubię :)
OdpowiedzUsuń