poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pomidorowe curry z jarmużem, cieciorką i ziemniakami

Kolejne curry "prawie debiutantki" w tym temacie. Pyszne i aromatyczne; z ziemniakami, pomidorami, jarmużem i ciecierzycą. Jeśli kupie mączystą odmianę ziemniaków rozpadną się podczas gotowania i zagęszczą danie- moje niestety okazały się sałatkowymi więc zachowały kształt do końca, ale w każdej sytuacji danie jest bardzo smaczne i świetne o tej porze roku. Kilka prostych składników, tajemnica jak zwykle tkwi w przyprawach, więc jeśli uwielbiacie curry koniecznie je przygotujcie. Zainspirował mnie ten przepis.


Składniki na 4 porcje:
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- puszka pomidorów
- 1 puszka cieciorki lub ciecierzyca namoczona i ugotowana przez Was
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (3 cm)
- 1/2 świeżej lub 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
- 10 dużych liści jarmużu
- woda lub bulion

przyprawy:
- 1 1/2 łyżeczki kuminu
- 3/4 łyżeczki kolendry
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gorczycy (użyłam białej)
- pieprz i sól

Wykonanie:
- zanim przystąpimy do robienia pasty z przypraw, czosnku i imbiru podgrzewamy wszystkie sypkie przyprawy na suchej patelni- kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć, następnie przesypujemy je
do moździerza, dodajemy chili, czosnek i imbir z grubsza posiekany. Ucieramy to wszystko na pastę. Gdy jest gotowa, w rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy naszą mieszankę przypraw. Podgrzewamy ją przez kilka chwil.

- następnie dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy całość przez kilka minut. Na koniec dodajemy jarmuż, pozbawiony twardych nerwów z liści, cieciorkę i pomidory z puszki. Dodajemy 3/4 szklanki wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. Możemy je zjeść z chlebkami naan, albo ryżem. Co macie pod ręką.

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...