środa, 7 sierpnia 2013

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

Babeczki mają ciut dziwną postać bo są raczej płaskie jak placuszki tudzież ciastka, ale nie wpływa to przecież na smak, który jest najważniejszy. Produkowane metodą ręczną,  bez zbędnych zabiegów upiększających. Nieregularne w kształcie, ale puszyste i smaczne. Nadziane owocami. Na przekąskę do pracy, dzieciom w kieszeń na drogę ;) Szybkie w przygotowaniu. Urzekł mnie przepis z Lawendowego Domu, który przytaczam poniżej.


Składniki ( z tej ilości wychodzi około 8-10 sztuk), polecam zrobić z podwójnej porcji
- 250 g mąki pszennej
- 200 g porzeczek ( czarnej i czerwonej)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego ( 250 ml)
- 100 cukru brązowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli ( zapomniałam dodać ;)
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 80 g zimnego masła


Wykonanie:
- do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone masło, ucieramy palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodajemy jogurt i całość mieszamy łyżką. Składniki łatwo się łączą, szybko otrzymacie grudkowate ciasto- i na takiej postaci poprzestajemy. Dodajemy porzeczki, ponownie krótko mieszamy.
- na dużej blaszce ( z wyposażenia piekarnika ) rozkładamy papier do pieczenia i łyżeczką nakładamy porcje ciasta, wyrównujemy- nie musicie się przykładać, ważne żeby były podobnych rozmiarów.
- pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-25  minut w środkowej części piekarnika.
Smacznego!




Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Pyszne połączenie jogurtu i porzeczek :) Dziękuję za udział w akcji Porzeczkowo. Pozdrawiam http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...