piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto z serem, malinami i czerwoną porzeczką

Bardzo aromatyczne, pięknie wygląda i cudownie pachnie. Musicie wypróbować. Nie można się od niego oderwać. Przygotujcie czerwone letnie owoce: maliny, porzeczkę i do dzieła. Zrobicie je w kilka minut a potem cała spora blaszka do waszej dyspozycji. Wchodzicie? Polecam do wypróbowania.


składniki ( na dużą prostokątną blaszkę)
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- 1 szklanka jogurtu, maślanki, kefiru ( do wyboru ) + kilka łyżek w rezerwie
- kostka twarogu + żółtko+ skórka starta w połowy cytryny + 2-3 łyżki cukru pudru
- czerwone owoce: maliny i czerwona porzeczka ( możecie dodać wypestkowane wiśnie)- około 500 g



wykonanie: 
- jaja ubijam z cukrem na puszystą gęstą masę ( powinna zwiększyć początkową objętość przynajmniej dwukrotnie)
- do ubitych jaj na zmianę dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Powinniśmy uzyskać dość gęste, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt gęste dodajemy kilka łyżek jogurtu. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- twaróg rozgniatamy w miseczce widelcem, dodajemy żółtko, skórkę z cytryny i cukier puder,chwilę ucieramy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy układamy na powierzchni ciasta, najlepiej w postaci kleksów, gdzieniegdzie. W ostatnim kroku, ciasto obficie posypujemy mieszanką owoców. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Upieczone możemy oprószyć cukrem pudrem.

Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto prezentuje się pięknie. Tylko ja zamieniłabym porzeczki na coś innego, bo prześladują mnie już od kilku tygodni i nie mogę ich zutylizować :P

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...