niedziela, 18 sierpnia 2013

Blondie z malinami

Bardzo późno przekonałam się do blondie, a teraz mogę powiedzieć tylko tyle, że bardzo mi smakuje :) Kremowe, słodkie. Super ciasto. Dorzuciłam maliny nazbierane popołudniem na działce. Takie ciasto smakuje najlepiej :) Blondie ma też dużą zaletę: szybko się je robi ;)


Składniki na kwadratową formę (około 25 cm)
- 200 g białej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 3 duże jaja
- maliny (około 300 g)





wykonanie:
- połamaną białą czekoladę i pokrojone na kawałki masło rozpuszczam ( albo w kąpieli wodnej albo w rondelku uważając żeby nie przypalić białej czekolady, która ma wybitne tendencje do przypalania się ;)
- jaja ubijam z cukrem na puszysty biały krem, dodaję przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodaje przesianą mąkę i mieszam szpatułką. Gotowe ciasto mieszam z malinami i przelewam do wysmarowanej masłem foremki. Piekę około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...