Pierwsze słowo jakie przychodzi mi do głowy: niebo w gębie!! Prosta, szybka w wykonaniu, udała się takiemu amatorowi cukiernictwa jak mnie. Polecam!
składniki na kruche ciasto:
- 7/8 szklanki mąki
- 6 płaskich łyżek cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- żółtko
- 70 g zimnego masła
Z podanych składników szybko zagniatam ciasto, formuje kulę i wstawiam na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z owoców. Wiśnie ( 0.5 kg) dryluję a następnie z sokiem przekładam do rondelka, dodaję cukru do smaku ( około 2-3 łyżek stołowych), 2 szczypty rozgniecionych ziaren kolorowego pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty imbiru, całość duszę do wyparowania soku. W rondelku zostało coś na podobieństwo konfitury wiśniowej z całymi owocami.
Małą tortownicę wyklejam schłodzonym ciastem i zapiekam w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 10 minut. Na tak podpieczony spód wykładam przygotowaną konfiturę wiśniową i całość zapiekam przez kolejne 15 minut. Temperaturę zmniejszam do 170 stopni.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz