Domowe drożdżówki zawsze do mnie przemawiają dużo bardziej niż kupne, nadzienie można skonstruować wedle własnego widzi mi się i potrzeby chwili. Padło na nektarynki i domowy dżem z czarnej pożeczki.
Przepis na ciasto drożdżowe ( 12 drożdżówek )
- 3 szklanki ( 250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- około 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
do nadzienia: wedle uznania, ja wykorzystałam domowy dżem z czarnej pożeczki i cząstki nektarynki
Przygotowanie ciasta: do miski przesypuję odmierzoną ilość mąki, mieszam z wszystkim sypkimi składnikami ciasta. W rondelku podgrzewam mleko, w części rozpuszczam drożdże dodając łyżeczkę cukru i przelewam do miski z mąką uprzednio robiąc w niej wgłębienie. Zostawiam na chwilę w ciepłym miejscu żeby drożdże zaczęły pracować ( do momentu aż zaczyn z drożdży i mleka zacznie się pienić). W pozostałej części mleka rozpuszczam masło.
Po kwadransie przelewam ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem do mąki i zaczynam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do momentu otrzymania błyszczącego i zwartego ciasta, o lekko lepiącej konsystencji. Ciasto zostawiam teraz na jakąś godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość zarabiam je jeszcze raz, dzielę na porcję: małe placuszki nadziewam łyżką dżemu i kawałkiem czy dwiema nektarynki, kształtuję kształt drożdżówki i odstawiam na blaszkę celem wyrośnięcia. Z wierzchu smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni przez 15 minut.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz