czwartek, 4 stycznia 2018

Ziołowa pierś z kurczaka z kuskusem

Pyszne i szybkie danie. Praktycznie robo się samo, mięso nacieramy przyprawami i obsypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika. Kuskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy krótko przesmażony z czosnkiem groszek i już :) Danie last minute, gdy złapie nas głód.





Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka na osobę
- pół szklanki ugotowanego kuskusu na osobę
- mrożony groszek 250 g
- ząbek czosnku
- oliwa, olej
- sól, pieprz, ulubione zioła do zapaniereowania mięsa


Wykonanie:
- mięso nacieramy solą, pieprzem i ulubioną mieszanką ziół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy chlustem, dwoma oliwy i pieczemy około 30 minut w 165-170 stopniach. Mięso powinno się zrumienić a po nakłuciu powinien wypływać z niego bezbarwny płyn
- kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie całą wodę (proporcja 1:1.2)
- na oleju podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek, dodajemy mrożony groszek i smażymy tak długo aż groszek będzie miękki- zajmie to kilka minut. Możemy dodać do groszku ulubionych ziół: np: bazylię lub oregano.
- kuskus mieszamy z groszkiem, podajemy z upieczoną piersią. Smacznego! Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...