środa, 16 września 2015

Krajanka kokosowa ze śliwkami i dżemem mirabelkowym

Jak mam ochotę na coś wyjątkowo pysznego to robię sobie taką krajankę. Za każdym razem wybieram "wariant z owocami sezonowymi" i jestem równie zachwycona smakiem jak za pierwszym razem gdy ją upiekłam. Jej przygotowanie nie zajmuje szalenie więcej czasu. Trzeba przygotować ciasto kruche i ubić białka na bezę ale właściwie to już wszystko :)



Składniki na dużą prostokątną blachę:
- 1 szklanka mąki pszennej graham 1850 lub razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kostka masła- 200 g
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki cukru pudru
* beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2  szklanki lub trochę więcej wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* dodatkowo:
- dżem (kilka łyżek) u mnie mirabelkowy, ale dobry będzie też morelowy
- 800 g wypestkowanych śliwek
- kilka łyżek otrębów
- kilka łyżek brązowego cukru
- cynamon jeśli lubicie


Wykonanie:
- składniki na ciasto szybko siekamy nożem i zagniatamy w kulę. Gotowym ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce około 40 minut. Po tym czasie podpiekamy w temperaturze około 185 stopni przez 15-20 minut.
- białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier- łyżka po łyżce. Gdy piana jest już gęsta i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
- na podpieczonym spodzie rozsypujemy kilka łyżek otrębów, nakładamy wybrany dżem układamy połówki śliwek przecięciem do góry. Jeśli nie są bardzo słodkie możecie dodatkowo oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem- jeśli lubicie.
- na śliwkach rozsmarowujemy ubite bezę z wiórkami
- ciasto zapiekamy dodatkowo około 40-50 minut w 175 stopniach. Beza powinna być upieczona i tylko delikatnie zmienić kolor.
Idealne ciasto na jesień! smacznego!

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...