środa, 16 października 2013

Cytrynowa pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Propozycja na szybkie danie, wyjątkowo nie będzie to pasta ;) Czasami mam ochotę na obiad z kawałkiem mięsa i dużą ilością warzyw. Oczywiście lubię jak takie danie praktycznie robi się samo i stąd moja propozycja na cytynową pierś w towarzystwie fasolki szparagowej. Lekkie i smaczne. Polecam.



Składniki ( na 2 porcje )
- 2 pojedyncze pierski z kurczaka
- sok z połowy cytryny
- oregano
- sól, pieprz, pieprz cytynowy
- fasolka szparagowa ( 500 g)
- olej do smażenia
- gotowane ziemniaki w mundurkach do podania ( opcja )



Wykonanie:
- z każdej piersi wycinamy dwa cienkie "kotlety", chodzi oto żeby czas smażenia był jak najkrótszy dzięki czemu pierś będzie soczysta. Mięso marynujemy w soku cytryny, doprawiamy solą, pieprzem pieprzem cytrynowym  i oregano. Odstawiamy na 30 minut.
- fasolką szparagową oczyszczamy z końcówek i gotujemy al dente w osolonej wodzie
- małe młode ziemniaki porządnie myjemy i gotujemy w mundurkach
- mięso odsączamy z marynaty i krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju; podajemy z ugotowanymi ziemniakami i fasolką. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...