wtorek, 29 października 2013

Keks z jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi

Wilgotne, bardzo jabłkowe i wspaniale orzechowe :) Mam nadzieję, że to wystarczająca rekomendacja dla tego wypieku. Upiekłam w formie do keksu, a napakowane jest tak bardzo jabłkami i orzechami, że chyba śmiało można nazwać je keksem ;) Przepis podjerzała u Wiosenki, o tu.


Składniki na formę keksową standardową:

- 1 2/3 + 1 łyżka szklanki mąki ( użyłam mąki pszennej  typ 500 i mąki żytniej typ 720)
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie winne jabłka ( twarde, żeby zachowały kształt w czasie pieczenia)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich



wykonanie:
- orzechy podprażamy na suchej patelni, gotowe, natychmiast przekładamy na zimny talerz, żeby zatrzymać proces prażenia
- jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę podobnej wielkości
- jaja ubijamy z cukrem na kogel mogiel, a następnie dodajemy olej i jogurt i chwilę jeszcze miksujemy
- suche składniki przesiewamy do osobnej miski, dodajemy ubitą masę jajeczną z dodatkami i mieszamy całość łyżką albo miskerem ( tylko do połączenia składników)
- gotowe ciasto mieszamy z jabłkami i orzechami i przekładamy do wysmarowanej olejem formy. Ciasto pieczemy w temperaturze około 170-180 stopni to zrumienienia- około godziny, przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyyczkiem.

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...